Biszkopt.

Biszkopt jest dość prosty do zrobienia. Wystarczy trzymać się przepisu i musi się udać.



Składniki:

  • 3 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej, 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:

 Przygotować odmierzone składniki. Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier i żółtka ( żółtka wcześniej wymieszać widelcem z trzema łyżkami wody). Mąki z proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie łączyć. 
Gdy ciasto nie ma już grudek przełożyć do formy (średnica 24cm). Gdy piecze się w formie metalowej należy ją wysmarować masłem o obsypać bułką tartą.  Piec w temp.180 stopni ok.30 min. U mnie tym razem było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest sucha, to biszkopt jest gotowy.
 Biszkopt obkroić dookoła i chwilę pozostawić.
 Wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia.
Gotowy biszkopt można przekroić by przełożyć go masą.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :