Chałka z kruszonką.

Chałka z kruszonką jest kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś pierwszy raz ją upiekłam sama i jak na pierwszy raz wyszła całkiem ładna i smaczna.




Składniki:


  • 25g suchych drożdży ( mogą być również świeże drożdże - 50g),
  • 550g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • 2 łyżki masła ( roztopionego ),
  • 5 czubatych łyżek cukru.
Ponadto przygotować:


  •  żółtko i 2 łyżki mleka ( razem wymieszać),
  • kruszonka: 4łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek.
Przygotowanie:

Jeżeli wybór padł na świeże drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 200ml ciepłego mleka, 4 łyżeczki mąki pszennej - drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.).

Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół.



W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość  mniejszych kawałków.
Ja zrobiłam chałki na dwa sposoby przekładania:

1. Połówkę ciasta podzielić na cztery części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.



 
 


 

2. Drugą połówkę ciasta podzielić na pięć części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.


 


 




Zaplecione chałki położyć na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok.60min. do wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę i żółtko z mlekiem do posmarowania chałki.
Gdy chałki wyrosną posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Włożyć na ok.30min. do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni).
Chałki do ostygnięcia wyłożyć na kratkę.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :