Chleb czosnkowy z bazylią i oregano.

Bardzo polubiłam pieczenie chleba i bułek. Tym razem jest chleb czosnkowy z bazylią i oregano.




Składniki:

  • 6g suszonych drożdży,
  • 8g cukru,
  • 150ml lekko ciepłej wody,
  • 250g mąki pszennej chlebowej,
  • 1/4 łyżki soli,
  • łyżka bazylii,
  • łyżka oregano,
  • 6 ząbków wyciśniętego czosnku.
Przygotowanie:

Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody. Po chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, obsypać lekko mąką, naciąć w dwóch miejscach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.
W międzyczasie wymieszać z sobą bazylię, oregano i wyciśnięty czosnek. 











Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić je z przyprawami. Położyć je na blaszce na papierze do pieczenia (ja tym razem wyłożyłam na blaszkę silikon i na nim piekłam. Także jak ktoś ma taki, to polecam na nim piec, gdyż oszczędza odrywanie później papieru od chleba, który niestety się przykleja). Uformować kształt chleba, lekko oprószyć mąką i naciąć w trzech miejscach. Przykryć ponownie ściereczką i odłożyć na 50min. Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika 180-190stopni na ok.30min. Chleb poznać, że jest upieczony po puknięciu w jego spód - gdy jest głuche echo to znaczy, że chleb jest upieczony.





Smacznego!!!



3 komentarze:

  1. Brzmi śródziemnomorsko :) Bazylia i oregano, no tak, skojarzenie: Włochy! A dla mnie wszystko co włoskie jest idealne :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, chleb smakuje doskonale z m.in. sosem pomidorowym, z zółtym serem czy nawet z samym masłem. Dodałbym jednak do ciasta ok 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek - bez niego chleb ma tendencję do rozpadania się - po dodaniu oliwy jest 'twardszy' (można go pokroić w naprawdę równe kromki)

    Polecam przepis serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za radę. Następnym razem spróbuję z dodatkiem oliwy zrobić. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :