Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami.

Myślę, że nie ma nic lepszego w domu do jedzenia niż chlebek upieczony samemu. Wsparciem dla mnie był przepis na podstawowy chleb Jamie Olivera, który znajduje się tu ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny chleb.



Składniki:

  • 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych,
  • 15g cukru ( ja dałam miód),
  • 300ml ciepławej wody,
  • 500g mąki pszennej + trochę do podsypania,
  • 70g suszonych pomidorów w słoiku,
  • 2 kostki bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża),
  • 1/2 łyżki soli,
  • kilka ząbków czosnku (ja dałam 6 większych).
Przygotowanie:


Mąkę wsypać do większej miski i zrobić w środku mąki większą dziurę, tak by swobodnie można było wsypać drożdże, połowę przygotowanej wody, miód, sól i wymieszać widelcem. Tę czynność mieszania drożdży można wykonać w osobnym naczyniu i dopiero wlać w środek mąki. Mieszać powoli okrężnymi ruchami palca, tak by powoli rozpuszczone drożdże łączyły się z mąką. Dodawać również pomału resztę wody. Następnie wyrabiać ciasto przez ok.5min. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, gdyby ciasto było lepkie. Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką, naciąć i zakryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min. 
W międzyczasie pomidory osuszyć , pokroić na kawałki. Czosnek posiekać. Kostki bazylii rozkruszyć. 
Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) jeszcze raz wyrobić (ok.1min.)- w trakcie tego wyrabiania dodać wszystkie dodatki. 







Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć ciasto i uformować na kształt chleba ( ja miałam tylko papier i dlatego na nim upiekłam chleb, ale muszę wymyślić coś innego by później nie męczyć się z odrywaniem pieczywa od niego bo niestety przykleja się - na szczęście na tyle, że da się oderwać ).  






Naciąć w trzech miejscach. Posypać mąką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (na ok.30min.). Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec w temp.180-190stopni ok.30min. Upieczony dobrze chleb można rozpoznać po uderzeniu w jego spód. Gdy jest puste echo, oznacza, że jest dopieczony.





Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :