Chleb do żurku.

Odważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :)



Składniki:

  • 11g suszonych drożdży,
  • 15g cukru,
  • 300ml lekko ciepłej wody,
  • 500g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1jajko.
Przygotowanie:

 Drożdże, cukier i sól wymieszać w połowie wody.
 Mąkę wsypać do miski i odgarnąć ją na boki.
Do środka wlać rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palca, mieszając łączyć z mąką, powoli dodając resztę wody. Po chwili wyrabiać ciasto przez ok.5min. 
Uformować kulę, obsypać lekko mąką i naciąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30min. do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić, ale już tylko przez 1min.
Uformować dwie większe kule i dwie małe. Małe kulki przyczepić do większych. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok1h. do ponownego wyrośnięcia. Uformowane ciasto odstawić jak najdalej od siebie bo dość dużo urośnie. Uformowane ciasto po tym czasie przesmarować roztrzepanym jajkiem. 
Uwaga: Ja chciałam lekko poprawić kształt ciasta i pomarszczyło mi się dlatego radzę tego nie robić.
 Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190stopni na 30min. Po tym czasie wyjąć i położyć na kratkę do wystygnięcia. Odciąć górę i zrobić wgłębienie na zupę, wyciągając chleb.





Następnym razem chleb upiekę na silikonie, ponieważ papier do pieczenia przykleja się do chleba i trzeba się później troszkę pomęczyć by go oderwać.


Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Śliczny ten chlebek:-) Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :