Ciasteczka szachownice.

Przepis na ciasteczka szachownicę wzięłam z książki "chocolate 100 everyday recipes". 




Składniki:

  • 175g miękkiego masła + do wysmarowania blachy,
  • 85g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 250g mąki pszennej,
  • 25g czekolady,
  • 1 białko.
Przygotowanie :

 Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części. Czekoladę roztopić i wymieszać z jedną połówką ciasta. Obydwie części włożyć do lodówki na 30min.
 Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 7.5/20cm. 
 Jedną część posmarować roztrzepanym  białkiem.
Jedną część położyć na drugą. 
Przeciąć wzdłuż na pół. Jeden bok posmarować białkiem, odwrócić go i przykleić do drugiej części tak by powstała szachownica. 
Ciasta docisnąć do siebie tak by się skleiły. Następnie pokroić w plastry.
 Plastry poukładać na blaszce posmarowanej masłem i na położonym papierze do pieczenia. Piec w temp.180stopni ok.10min. (ja musiałam piec ok.15min. - także radzę po porostu sprawdzać i samemu oceniać). Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić jeszcze na papierze do pieczenia, po czym przełożyć na kratkę do wyschnięcia.



Smacznego!!!




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :