Ciasteczka z ciasta francuskiego.

Nie ma nic prostszego w pieczeniu niż ciasteczka z ciasta francuskiego. Do tego są szybkie do przygotowania. Więc gdy dostaniesz telefon od gości, że tego samego dnia Cię odwiedzą, nie martw się, że nic nie masz do kawy. Wystarczy mieć w lodówce w zapasie gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku.
Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby.



Składniki:

  • dwa opakowania ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • słoik wiśni drylowanych,
  • 12 truskawek,
  • jabłko,
  • cynamon,
  • budyń waniliowy.
Przygotowanie ciastek :
Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo. Mniejsze kwadraty, które wyjdą wykorzystać do zawijania jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami.











1. Z budyniem i truskawkami - Budyń przygotować jak na opakowaniu jest podane. Boki wyciętych kwadracików zawinąć, w środek dać małą łyżeczkę budyniu i truskawkę. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie.














2. Z jabłkiem i cynamonem - jabłko obrać i pokroić w kostkę, ale nie za drobno, posypać mocniej cynamonem by było go później czuć. Wymieszać. Zawinąć jak na zdjęciu. Aby ciastka z jabłkiem i cynamonem podczas pieczenia nie pootwierały się należy mocno ścisnąć górę. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie.









3. Z wiśniami.

Ciasto francuskie pokroić w trójkąty. Wiśnie odsączyć. Po dwie wiśnie położyć na spód trójkąta i zawijać do góry. Boki skleić i uformować w kształt rogalika. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie.







Ciastka piec w 200stopniach ok.15-20min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


         

Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :