Cukinia faszerowana mięsem mielonym







Składniki:

  • 3 cukinie, 
  • 1 cebula,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 125g mozzarelli,
  • łyżka masła,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano,
  • 3 pomidory,
  • kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:

Poodcinać końcówki cukinii. Cukinie poprzecinać wzdłuż na pół, posypać solą o odłożyć na bok do momentu aż najdą wodą. Pozbyć się wody i cukinie wytrzeć ręcznikami papierowymi.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać do niej mięso, doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już przesmażone dodać pomidory z puszki. Chwilę jeszcze zostawić na ogniu, a po ściągnięciu lekko przestudzić. Rozgrzać piekarnik do 190stopni C. Cukinie nafaszerować farszem i polać również tym sosem, który się wytworzył podczas smażenia mięsa. Włożyć do piekarnika na 20minut. Po wyjęciu poukładać na cukiniach na przemian plasterki pomidora i sera mozzarelli. Powkładać również w kilka miejsc świeże listki bazylii i włożyć jeszcze do piekarnika na 10minut.







Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :