Devolay z piersi kurczaka.

Dla miłośników sera żółtego bardzo dobrym rozwiązaniem na obiad jest kotlet devolay. Ja dziś zrobiłam je z piersi kurczaka i już żałuję, że jestem po obiedzie. Chciałabym cofnąć czas do momentu gdy przekroiłam devolaya i wypłynął mi mój ulubiony ser żółty...



Składniki:

  • filety z piersi kurczaka - ilość w zależności na ile osób się robi. Ja zrobiłam cztery kotlety, czyli potrzebowałam dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • masło,
  • ser żółty,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż, rozbić. Posolić, popieprzyć. Położyć po małej kostce masła i sera żółtego, posypać posiekaną natką pietruszki. 
 Zawinąć. Jajka w talerzu roztrzepać, dodać troszkę soli i pieprzu. Na osobnym talerzu przygotować bułkę tartą. Zawinięte mięso maczamy w jajku i bułce tartej, ja tą czynność powtarzam dwa razy.
Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu - tak by się za szybko nie przypiekły. Smażyć z każdej strony. Gdy się zarumienią powinny być gotowe.
Smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :