Drobiowe szaszłyki.

  Chcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ).





                                

       Składniki:

  • 2 x cukinia,
  • czerwona i żółta papryka,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • kilka średnich cebul,
  • 400g pieczarek,
  • gotowa przyprawa do szaszłyków,
  • patyczki do szaszłyków,
  • oliwa z oliwek lub olej.
Przygotowanie:

Składniki pokroić i wymieszać z przyprawą oraz odrobiną oliwy lub oleju ( jeżeli cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę.
Robiąc szaszłyki
na obiad lubię upiec do nich ziemniaki.
Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki. Gdy ziemniaki są gotowe, kroję je na pół i kładę masełko, które się roztapia. Ja dodatkowo jeszcze je solę.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :