Kluski śląskie.

Kluski śląskie są dobrym dodatkiem do obiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w sosie pomidorowym.



Składniki:

  • ziemniaki (przygotować tyle ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia),
  • mąka ziemniaczana,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki na cztery części. Jedną część wyjąć i w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać czwartą, wyjętą część ziemniaków, posolić i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej. 
Uformować mniejsze kilki, spłaszczyć je lekko i na środku zrobić wgłębienie. W między czasie zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody włożyć część klusek, lekko zamieszać, od wypłynięcia gotować przez 2min.







Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :