poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kotleciki z piersi kurczaka w cieście.

Małe kotleciki z piersi kurczaka w cieście jest to ulubiona forma kotletów moich dzieci. Należy jednak pamiętać by przygotować je tuż przed podaniem, gdyż ciasto jest wtedy chrupiące, później robi się mokre i nie jest już takie smaczne.



Składniki:

  • piersi kurczaka ( w zależności dla ilu osób się przygotowuje - ja liczę jedną pojedynczą pierś na dwie osoby, czyli tak jak na normalne kotlety),
  • 2jajka,
  • mleko,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:




Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub przekroić pierś wzdłuż i rozbić - w zależności jaką kto woli formę kotleta. Mięso posolić i popieprzyć.



Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić jajka, wlać mleko, wsypać mąkę, posiekaną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego. 
Mięso włożyć do talerza z ciastem i po kawałku wykładać na rozgrzany tłuszcz. Ja smażyłam na małej patelni, ale lepiej jest to zrobić na dużej by później nie męczyć się z rozdzielaniem kotlecików. Smażyć na średnim ogniu i pilnować by ciasto się nie przypaliło. Gdy ciasto się zarumieni, można wyciągnąć. Gotowe.
Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. a co zrobić jak się robią grudki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy dobrze wymieszać, tak by tych grudek nie było. Można użyć miksera.

      Usuń
  2. po usmażeniu wyszła mi raczej jajecznica... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością za dużo ciasta było wylane na patelnię. Najlepiej mięso maczać w cieście i wyciągać widelcem by trochę obciekło.

      Usuń