Krupnik

Krupnik, to kolejna bardzo dobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy.



Składniki ( na 4l wody):

  • 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus),
  • 1 duża pietruszka,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 5 większych marchwi,
  • 7-8 średnich ziemniaków,
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej),
  • świeża pietruszka,
  • sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe,
  • ewentualnie kostka rosołowa drobiowa.
Przygotowanie:

Pałki kurczaka zalać wodą i gotować na średnim ogniu, szumować. W między czasie przygotować warzywa. Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por drobno pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy wywar jest zszumowany, można dodać warzywa i przyprawy. Cały czas gotować na średnim ogniu. Kaszę przelać zimną wodą, dodać gdy warzywa będą już miękkie. Chwilę jeszcze pogotować. Pietruszkę posiekać i podawać bezpośrednio na talerz.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :