Leczo.

Są potrawy, których zapach podczas gotowania uwielbiam. Jedną z nich jest leczo.



Składniki:
  • 250g fasolki szparagowej,
  • 300g kiełbasy,
  • 350g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 2 duże pomidory,
  • puszka pomidorów,
  • pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki.
Przygotowanie:


Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć.


 Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni.







                                                 
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na trzy części.


Papryki umyć, przekroić i oczyścić. Pokroić w paski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
Wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą ( gdzieś do 3/4 gdzie sięgają składniki). Dodać przyprawy. Gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba jeszcze doprawić. Od czasu do czasu zamieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę pogotować.

Leczo na filmiku ma nieco inne proporcje niż w powyższym przepisie.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :