Lekka pianka z galaretką.

Lekka pianka z galaretką jest pysznym deserem, ze zrobieniem którego nie powinien mieć nikt problemów. 



Składniki:

  • 3 galaretki ( ja miałam pomarańczową, wiśniową i agrestową ),
  • mleko skondensowane niesłodzone ( schłodzone ),
  • kilka borówek bądź innych owoców do dekoracji.
Przygotowanie:

Przygotować foremki silikonowe. Ja miałam jedną większą i kilka do muffinek. Ale można również deser ten przygotować w szklankach ( wtedy można jeść je bezpośrednio z nich ).
Pierwszą galaretkę rozrobić z połową wody ( jeżeli na opakowaniu jest napisane 500ml, to rozrobić ją z 250ml ). Odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie rozrobić drugą galaretkę ( ilość wody jaką podają na opakowaniu ). Gdy pierwsza galaretka ostygnie, można przygotować mleko skondensowane, które należy podzielić na pół. Połowę mleka skondensowanego ubić mikserem, dolewając powoli ostudzoną pierwszą galaretkę. Chwilę miksować. Uzyskaną piankę wylać do przygotowanych foremek jako pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje ( czyli już po kilkunastu minutach) wylać ostudzoną galaretkę jako drugą warstwę. Ponownie włożyć do lodówki. Tym razem trzeba trochę dłużej poczekać z następną warstwą. Gdy widać, że galaretka zaczyna tężeć można szykować drugą połowę mleka skondensowanego z kolejną galaretką ( sposób wykonania taki sam jak jak z pierwszą warstwą). Wyłożyć trzecią warstwę. Odstawić do lodówki na kilka godzin - wtedy powinno ładnie odchodzić od form silikonowych. Przed podaniem udekorować borówkami lub innymi owocami.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :