Mielone w sosie.

Szybko, łatwo i smacznie, czyli jeden z tradycyjnych obiadów moim domu.



Składniki:

  • 750g mięsa mielonego (ja używam wieprzowego),
  • 2 jaja,
  • cebula,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • można dodać wyciśnięty czosnek ( ze trzy lub cztery ząbki),
  • pół szklanki mleka,
  • olej,
  • czerwona papryka (ostra i słodka),
  • mąka.
Przygotowanie:

Przygotować miskę. Wbić do niej jajka, wyłożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, posypać bułką tartą i zalać ją mlekiem ( tak polać bułkę mlekiem by ona nim nasiąkła i zmiękła ). W między czasie można już nalać olej na patelnię  by się rozgrzewał. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować kulki i obtoczyć w bułce tartej ( można również obtoczyć w mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich stron tak by uzyskały ciemniejszy kolor.

Usmażone kotlety przełożyć do garnka i zalać wodą (bądź przygotowanym wcześniej bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać olej i zalać ją gorącą, przegotowaną wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi się kotletami.  Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką ( ciut ostrej i słodkiej). Ewentualnie jeżeli ktoś akceptuje kostki rosołowe można jedną dodać. Na średnim ogniu gotować ok.15min. Przygotować zawiesinę z mąki i wody - pół szklanki zimnej wody i cztery czubate widelce mąki.  Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować.


Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną.



Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :