Pavlova z truskawkami i borówkami.

Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu dziesięciu minut.



Składniki:

  • 3 białka z dużych jaj (tak by tego białka było 100-110g),
  • 150g cukru,
  • śmietanka 30%,
  • truskawki,
  • borówki,
  • masło do posmarowania blaszki.
Przygotowanie:

Białka ubić mikserem, powoli dodawać cukier. Miksować do momentu aż masa będzie jednolita i szklista. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć na nią papier do pieczenia. Odrysować okrąg ( mój okrąg miał średnicę 24 cm, ale jak widać na zdjęciu był za duży, także myślę, że taki 20-21cm będzie dobry). Wylać na papier masę i nadać jej odpowiedni kształt. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do ok.140stopni, piec 50-55min. Gdy podczas pieczenia beza się zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 120stopni. Gdy beza się upiecze wyłączyć piekarnik, minimalnie uchylić drzwiczki i suszyć przez 4h ( u mnie w domu nikt nie mógł się doczekać i beza suszyła się tylko 1h, ale i tak była niesamowicie smaczna). Po tym czasie ubić śmietanę na sztywną masę. Przygotować owoce. Bitą śmietanę rozsmarować na bezie i poukładać owoce.





Smacznego!!!

Komentarze

  1. Wygląda bajkowo :)
    Skusiłabym się, chociaż nie jestem fanką bezy !
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się ze tak szybko zniknęła skoro wygląda tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :