Pulpety w sosie pomidorowym.

Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy. 



Składniki:

  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko, 
  • bułka tarta, 
  • niecałe pół szklanki mleka,
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • mąka,
  • przecier pomidorowy lub puszka pomidorów.
Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, posypać bułką tartą i polać po tej bułce mlekiem by zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki i obtoczyć mąką. Zagotować osoloną wodę (można dodać kostkę rosołową). Do wody włożyć uformowane pulpety. Dodać listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego o popieprzyć. Gotować na średnim ogniu ok.25min. ( w zależności od wielkości pulpetów). Dodać przecier pomidorowy (bądź pomidory z puszki zmiksowane). Gdy się zagotuje, dodać cały czas mieszając wodę z mąką (pół szklanki wody i 4 czubate widelce mąki wymieszane, by nie było grudek - może nie być konieczności dodania całej zawiesiny, także wlewać powoli do momentu aż sos będzie wystarczająco gęsty). Zagotować i zdjąć z palnika.








Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Czy koncentrat pomidorowy też może być ?

    OdpowiedzUsuń
  2. A mleko do czego jest tutaj potrzebne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszym zdaniu jest napisane. Używam mleka po to by bułka tarta troszkę napęczniała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. O przepraszam nie zauważyłam :) dziękuję :P a Pulpety się nie rozlecą podczas gotowania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, mi się nigdy nie rozleciały :) Mogą pływać "farfocle", które można sitkiem pozbierać.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :