Ratatuj.

Ratatuj ( Ratatouille ) jest jarską potrawą prowansalską. Przejrzałam kilka stron z przepisami na tę potrawę, różnią się one drobnymi szczegółami. Więc i ja zrobiłam według własnych proporcji. Jak wyszło? Myślę, że całkiem smacznie. 



Składniki:

  • 5 większych ząbków czosnku,
  • 2 x papryka czerwona,
  • 1 x papryka pomarańczowa,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej ),
  • 5 pomidorów,
  • 1 zielona cukinia ( może być żółta, jak również mogą być dwie w dwóch kolorach),
  • 1 bakłażan,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • liść laurowy, sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie:

Papryki umyć i oczyścić. Piekarnik rozgrzać na max. ( u mnie to było 230stopni ). Przygotować blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Położyć papryki na nią i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka dostanie bąble, miejscami czarne - wyjąć.







 Papryki włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika - u mnie było to naczynie żaroodporne. Gdy ostygną obrać ze skórki.
3 ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i razem z czosnkiem i trzema łyżkami oliwy dusić na bardzo małym ogniu. Cebula i czosnek mają zmięknąć, a nie zarumienić się.

W między czasie umyć i pokroić na plastry bakłażana, lekko posolić tak by puścił sok. Później go osuszyć.


Dwa pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Nie odsączać z soku, razem z nim wrzucić do cebuli i czosnku. Dodać gałązkę tymianku i listek laurowy. Dusić.
 Po paru minutach dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Dusić przez kolejne parę minut.
 Uduszone warzywa włożyć do naczynia Wyjąć gałązkę tymianku i liść laurowy), najlepiej w kształcie koła, ale niekoniecznie. 
 Cukinię i trzy pomidory pokroić w plastry i układać dookoła na przemian.
w małym kubku przygotować: łyżka oliwy z oliwek ( bądź olej), wyciśnięte dwa ząbki czosnku i ciut soli. Wymieszać. Posmarować po wierzchu warzywa i lekko posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 190stopni przez 1h ( najlepiej sprawdzić czy warzywa są już miękkie i czy nie potrzebują dłuższego czasu w piekarniku). Po tym czasie danie jest gotowe. 



Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Świetnie zaprezentowany przepis :) Dużo zdjęć no i najważniejsze... na jaki smakołyk to przepis! Pycha :) Na razie jeszcze nie mogę się takim cudem uraczyć ze względu na dietę, ale już czekam, kiedy będę mogła wypróbować Twój przepis!
    dariawkuchni.blogspot.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Staram się w miarę możliwości robić sporo zdjęć, by przy ich pomocy opisać jak najbardziej czytelnie przygotowanie potrawy. Jeżeli chodzi o ratatuj, to myślę, że warto spróbować tej potrawy. Mi bardzo posmakowała i z pewnością jeszcze nie raz ją zrobię. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam, robie nieco inaczej ale smakuje podejrzewam rownie dobrze!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :