Rosół.

Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich.


Składniki na 4l wody :

  • korpus kurczaka, udko i skrzydełko,
  • 4 średnie marchwie,
  • 1 większa pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • sół, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta,
  • makaron nitki.
Przygotowanie:

Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na bardzo malutki płomień.  Warzywa obrać, umyć ( przekroić tylko wzdłuż)  i wrzucić do garnka - po zszumowaniu. Dodać soli i pieprzu do smaku, ewentualnie dodać kostkę rosołową lub vegetę. Cały czas gotować na bardzo małym ogniu do momentu gdy warzywa będą już miękkie. W między czasie ugotować makaron, który nakładamy na talerz tuż przed podaniem rosołu. Również posiekaną natkę pietruszki posypujemy tuż przed podaniem.


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :