Sos beszamelowy ( beszamel)

Sos beszamelowy jest to rodzaj sosu ( zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil.






Składniki :
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka soku z cytryny.


Sposób przygotowania: 

Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie gotowy. Dlatego też dobrze jest wszystkie składniki sobie przygotować odmierzone i postawić gdzieś w zasięgu ręki by nie odrywać się od mieszania.
1. W małym garnuszku (rondelku) roztopić masło.
2. Na roztopione masło wsypać mąkę.
3. Gdy wyjdzie zasmażka (uważać by nie była przypalona), wlać mleko.
4. Dodać cytrynę i przyprawy do smaku.
Gdy sos zgęstnieje można ściągnąć z ognia, gdyż jest gotowy.
Sos najlepiej zrobić tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :