Szparagi w bekonie i piersi indyka.

Szparagi od pewnego czasu zaczęły dość często bywać na talerzu u mnie w domu. Tym razem spróbowałam zapiec je w mięsie i wyszły bardzo smaczne.



Składniki:

  • filety z indyka - 5 plastrów,
  • kilka szparagów, tak by było po 4-6 sztuk w jednym filecie,
  • 5 plastrów bekonu lub boczku,
  • mały kawałek startego masła,
  • ser żółty starty ( ja miałam 140g),
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:


Filety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć.


 Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. 


 Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów. Same końcówki szparagów obsypać startym masłem, resztą pokropić oliwą z oliwek. 
 Piec w ok.200 stopniach. Ja piekłam gdzieś ok. 1h. Ale najlepiej samemu długą wykałaczką sprawdzać czy szparagi są miękkie. 20min. przed wyjęciem posypać startym serem żółtym. 
Tak przygotowane danie można podać z sosem majonezowo czosnkowym tu przepis.





Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :