Szwarcwaldzka Pavlova.

Szwarcwaldzka Pavlova, to niesamowity słodki deser, który pokocha każdy lubiący bezy. Moi goście zawsze są nią zachwyceni.

                                      


                                                               Składniki:
Beza:
  • 6 białek,
  • 350g cukru pudru,
  • 1łyżeczka soku z cytryny (można zamienić 1 łyżeczką octu winnego),
  • szczypta soli,
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej.
W misce ubić wszystkie białka razem ze szczyptą soli - musi wyjść sztywna piania. Łyżką powoli dodawać cukier puder, cały czas miksować.Miksować do momentu aż powstanie sztywna, błyszcząca, bez żadnych grudek piana. Na koniec (nadal miksować) dodać soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. 

Gdy masa na bezę jest gotowa, rozgrzać piekarnik do 180stopni.

Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem i narysować okrąg o średiny ok.22cm. Ja mam pokrywkę od garnka mniej więcej o tej średnicy i od niej odrysowuję :)



Masę bezową wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt. 



 Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut. Beza może lekko popękać, a przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc.

Frużelina wiśniowa:

  • 250g wiśni świeżych lub mrożonych,
  • pół szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
Wiśnie z cukrem wymieszać w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Owoce puszczą dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać - cały czas garnek ma stać na palniku, dopiero po wymieszaniu zdjąć z palnika.Do rozpuszczonej żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową żelatynę dodać do wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Czekolada:

  • Tabliczka gorzkiej czekolady.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić piękne rurki z czekolady, jak również po prostu czekoladę zetrzeć na tarce.

                                  
Krem:
  • 150ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej.
Śmietanę ubić na sztywną pianę.

Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi się mokra. Wtedy można na małych talerzykach na daną porcję bezy dodawać krem, frużelinę i czekoladę.




                                           Przepis zaczerpnięty z bloga  Pani Doroty.

                                                           Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :