Tarta podwójnie cytrynowa





Składniki:

Spód:

  • 190g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki cukru pudru ( 40g ),
  • 110g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka zimnej wody.

Masa cytrynowa:


  • 1 białko + 4 jaja,
  • 250ml śmietany kremówki ( 30% ),
  • 110g cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ),
  • starta skórka z dwóch cytryn,
  • sok z dwóch cytryn ( ok.70ml ).
Krem cytrynowy:

  • 3 cytryny, 
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 100g masła niesolonego,
  • 100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem.


Przygotowanie:

Spód: Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować mniej więcej na kształt koła. Włożyć do formy na tartę ( o średnicy 24cm ) i uformować, tzn. rozłożyć na spodzie oraz na brzegach.  Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wysypać kulki ceramiczne ( lub ryż ) i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 15minut. Po tym czasie ściągnąć z ciasta folię lub papier spożywczy razem z kulkami i włożyć do piekarnika samo ciasto na kolejne 5 minut. 
Masa cytrynowa: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na drobnych oczkach skórki. Wycisnąć sok z cytryn. Dodać resztę składników i zmiksować. 
Masę cytrynową wylać na ciasto, przykryć folią spożywczą i piec 30minut w 180stopniach C. Wlewając masę do ciasta należy uważać by masa nie wleciała pod ciasto. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. 
Krem cytrynowy wyłożyć na górę i schować ciasto na kilka godzin do lodówki.



Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :