Tort z masą budyniową i bezami.

Tort...
Na moje 29 urodziny zrobiłam tort dla osób, które kochają gdy desery są bardzo słodkie.





Składniki:
  • biszkopt upieczony według przepisu kliknij tu,
  • bezy upieczone według przepisu kliknij tu - można zrobić z połowy składników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe,
  • masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, cukier ( jeżeli budynie są z cukrem, to dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki, jeżeli są bez cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej.
  • owoce do dekoracji: borówki i maliny,
  • woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 6 kostek czekolady.
Przygotowanie:

Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki). 
Przygotować biszkopt i bezy. 

Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową.
Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki  ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h.






Smacznego!!!

Komentarze

  1. jak zrobić ten budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo wiem co jest niezrozumiałe? Jak zrobić budyń jest wytłumaczone na samym początku w opisie przygotowania.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :