Tort z masą budyniową i bezami.

Tort...
Na moje 29 urodziny zrobiłam tort dla osób, które kochają gdy desery są bardzo słodkie.





Składniki:
  • biszkopt upieczony według przepisu kliknij tu,
  • bezy upieczone według przepisu kliknij tu - można zrobić z połowy składników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe,
  • masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, cukier ( jeżeli budynie są z cukrem, to dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki, jeżeli są bez cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej.
  • owoce do dekoracji: borówki i maliny,
  • woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 6 kostek czekolady.
Przygotowanie:

Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki). 
Przygotować biszkopt i bezy. 

Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową.
Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki  ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h.






Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. jak zrobić ten budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo wiem co jest niezrozumiałe? Jak zrobić budyń jest wytłumaczone na samym początku w opisie przygotowania.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :