Zielone szparagi w bekonie.

Czasami jest tak, że mamy ochotę na coś innego. Dobre są wtedy szparagi, których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.



Składniki:

  • zielone szparagi,
  • cienkie plastry boczku bądź bekonu,
  • masło,
  • bułka tarta.
Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru i łyżeczką masła. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim garnku, tak by końcówki wystawały, ale nie jest to konieczne - można gotować je na leżąco. Gotować ok.10 min., ale sprawdzać ich miękkość np.wykałaczką by ich nie rozgotować. Ugotowane szparagi pojedynczo zawijać w plastry boczku. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok.200 stopni. Gdy boczek się lekko zarumieni można wyciągnąć. Ja nie przepadam za mocno
zarumienionym boczkiem, dlatego u mnie na zdjęciach jest taki jasny. Wasz może być ciemniejszy i bardziej chrupiący.
Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i wymieszać. Polać szparagi i gotowe :) 
                                



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Nie jestem fanką szparagów, ale jak już są trzeba je jakoś zjeść. Ostatnio zrobiłam z nich pierogi i a wersja mi smakowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szparagi uwielbiam :) Pierogi z nimi mnie zaciekawiły :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :