Zrazy wieprzowe




Składniki:

  • 8 plastrów schabu,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • 70g boczku - 8 paseczków,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka, musztarda sarepska.
  • olej,
  • mąka pszenna.
Przygotowanie:

Ze schabu odciąć skórę. Każdy plaster schabu rozbić dość cienko tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Jedną stronę posmarować musztardą i kłaść po kawałku cebuli ( pokrojona w półksiężyce ), ogórka ( pokrojony w paski ) i boczku ( pokrojony w paski ). Zawinąć i obtoczyć w mące. Można dodatkowo zabezpieczyć wykałaczką ( ja tego nie zrobiłam i się nie rozpadły ). Zrazy smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię kłaść szwem ( klejeniem ) do dołu. Gdy zrazy są już podsmażone, wyjąć je i z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Mięso ponownie włożyć na patelnię, zalać wodą ( 700ml ) i dusić pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz, posolić, popieprzyć i dodać czerwonej słodkiej papryki. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien się ładnie troszkę zredukować i tym samym zagęścić. W razie potrzeby dodatkowo zagęścić.




Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :