Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą. 


Przepis:

  • 4l wody,
  • 1skrzydełko, 1udko,
  • słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g )
  • 1duża pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 duże marchewki,
  • por,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby )
  • mąka,
  • śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez).
Przygotowanie:

Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić na palnik. Gotować na średnim ogniu, tak by nie gotowało się mocno. W między czasie szumować.


Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Gotować na małym ogniu na wodzie z ogórków. Ewentualnie dolewać wody podczas gotowania.
Przygotować warzywa. Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu. 
Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem..




Gdy ogórki i warzywa zmiękną połączyć je ze sobą.  Doprawić solą, pieprzem, dwoma listkami laurowymi, czterema kulkami ziela angielskiego i ewentualnie dodać kostkę rosołową.

Wersja bez śmietany: kubek napełnić do połowy zimną wodą, dać cztery czubate widelce wody, Rozrobić. Gdy już nie będzie grudek dodać do zupy cały czas mieszając. Chwilę pogotować jeszcze i gotowe.

Wersja ze śmietaną: kwaśną śmietanę rozrobić z mąką. Ale nie wlewać bezpośrednio takiej zawiesiny do zupy. Najlepiej dolewać po trochu zupy do kubka z zawiesiną, cały czas mieszać.  Dodajemy do zupy i jeszcze przez chwilę gotować. 

Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :