Zupa pomidorowa.

Zupa pomidorowa, ulubiona zupa moich dzieci. Z tego względu dość często muszę ją gotować. Można ją podać z ryżem bądź z makaronem. U nas ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę.



Składniki:
  • 4l wody,
  • udko i skrzydełko kurczaka,
  • kilka marchwi,
  • dwie średnie pietruszki lub jedna duża,
  • kawałek selera,
  • połówka pora,
  • puszka pomidorów,
  • przecier pomidorowy,
  • sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego,
  • ewentualnie kostka rosołowa,
  • ryż lub makaron.

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie. Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy. Zupę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Jeżeli będzie zbyt kwaśna można dodać troszkę cukru. Chwilę pogotować.
Ja nie dodaję mleka ani śmietany, lecz można. Także jeżeli ktoś woli taki wariant zupy pomidorowej, wystarczy dodać te składniki. Śmietanę rozrobić zupą w kubku, dopiero dodać do zupy.
Osobno ugotować ryż lub makaron - przed podaniem nałożyć do talerza i nalać zupy. Można posypać świeżą pietruszką.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :