Żurek.

Żurek wspaniale wygląda podany w chlebie. Tak też dziś i u mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie chleba do żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)

 

Składniki:

  • 200g boczku, najlepiej wędzonego,
  • 180g kiełbasy, 
  • średnia cebula,
  • 3 białe kiełbasy,
  • 2 x marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • butelka żuru staropolskiego (500ml),
  • mała śmietana 18%,
  • 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek,
  • 2 jajka.
Przygotowanie:

Kiełbasę, boczek i cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą (3l). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie, posolić ( lub dać warzywka) i popieprzyć. 
 Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Przez chwilę gotować. Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać do zupy, tym razem ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. 
Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź chleba (przepis na chleb do żurku jest tu kliknij) tuż przed podaniem.

Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Świetnie :) Ciekawy sposób podania :) Imponujący!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zawsze mi się podobał ten sposób podawania żurku, ale nie miałam odwagi sama wypróbować. Nareszcie się odważyłam i jestem bardzo zadowolona :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Może i mnie się kiedyś uda :)

      re: Naprawdę nigdy nie jadłas leniwych?! NIGDY?! NIGDY NIGDY?! ;o

      Usuń
    3. Naprawdę nigdy, aż wstyd się przyznać :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :