Bułeczki serowo cebulowe.

 

Składniki:
  • 6g drożdży,
  • 8g cukru,
  • 150ml lekko ciepłej wody,
  • 250g mąki pszennej chlebowej,
  • 1/4 łyżki soli,
  • 140g sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki by nie był zimny,
  • 2 średnie cebule,
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli.
Przygotowanie:

 Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody. Po chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.
W międzyczasie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę - nie kroić zbyt drobno. 
 Ser żółty pokroić w paski, można pokroić również w kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre.  
 Ciasto podzielić na 7 części i uformować bułki. Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia.
 Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować by za bardzo się nie przypiekły gdyż będą twarde.
Smacznego!!!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :