Bułeczki z kabanosem i salami.

Bardzo lubię piec pieczywo z różnymi dodatkami. Tym razem do bułek włożyłam kabanosa zawiniętego serem żółtym i plastrami salami. 



Składniki:

Ciasto:

  • 80ml mleka (temp pokojowa),
  • 160g mąki pszennej chlebowej,
  • 5g suchych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka oleju.
Ponadto:
  • 3 grubsze kabanosy ( mogą również być kiełbaski lub parówki),
  • 6 plastrów sera żółtego,
  • 6 plastrów salami,
  • jajko o mleko do posmarowania bułek.
Przygotowanie:

 Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Wymieszać te składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo miękkie - gdyby się mocno kleiło do rąk, dodać odrobinę mąki. Uformować kulę i obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30min.
 W międzyczasie przygotować dodatki do bułek, tak by złapały temp. pokojową.
 Po 30min. wyrobić ponownie ciasto i podzielić na trzy części.
Ręką uformować mniej więcej prostokąt, ponacinać (tak jak jest to widoczne na zdjęciu). Podsypywać mąką, ponieważ ciasto będzie się przyklejać.
 Na brzeg ciasta położyć kabanosa zawiniętego w ser i salami - po dwa plastry i zawijać.
 Tak przygotowane bułki położyć już na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej posmarować papier oliwą, wtedy bułki się nie przykleją) lub na silikon. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40min.
 Jajko wymieszać z mlekiem.
Po 40min. posmarować bułki wymieszanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 190stopni na 17-20min. Po wyjęciu położyć bułki na kratce do wystygnięcia. 
 Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. Świetne bułeczki. Idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietne! mam tylko pytanie, maestro nie bd za cienkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znam tych kabanosów. Ale jeżeli nie ma się innych, to może dwa włożyć do jednej bułki lub po prostu zrobić mniejsze, cieńsze bułki?

      Usuń
  3. Ja próbowałam z Maestro. Produkuje je Henryk Kania. Kupuję w Biedronce ;) i są za cienkie a dwa na raz... tak sobie. Lepiej Np. Polskie Snaki tegoż producenta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć na przyszłość :) Dziękuję za informacje.

      Usuń
  4. ciensze bulki nie maja tego smaku... dlatego polskie snaki beda lepsze :) tez w biedzrze mozna kupic ;) przepis ogolnie jest super :) dzieki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. słyszeliście coś o parówkach Kani? jeśli tak to gdzie mogę je kupić i czy parówki pasują do tych bułeczek? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :