Bułki z kapustą i pieczarkami.

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu Pani Doroty. Efektem są przepyszne bułki z farszem.



Składniki:

  1.Ciasto:
  • 500g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 1/2szklanki letniej wody,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.
  2. Farsz:
  • słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g),
  • 380g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • olej do podsmażenia.
  3. Do posmarowania bułek:
  • jajko,
  • łyżka mleka.
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (oprócz oleju ) i wyrobić ciasto - pod koniec wyrabiania dodać olej. Gdy ciasto będzie już wyrobione uformować kulę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1h do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Ugotowaną pozostawić w durszlaku. 
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pieczarkami podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Popieprzyć i posolić. 
 Podsmażone pieczarki i cebulę wymieszać z kapustą, lekko posiekać by kapusta nie była długa. Pozbyć się jak największej ilości wody. Ja użyłam sitka do tej czynności.
 Spróbować farsz czy nie trzeba dodać więcej soli czy też pieprzu. 
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 11 części. Lekko rozwałkować lub dłonią lekko rozpłaszczyć.
 Położyć na każdy kawałek ciasta dość sporo farszu.
 Ciasto zlepić, tak jak pierogi - najlepiej mieć mąkę pod ręką by często posypywać nią dłonie. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ( ja na blaszkę używam silikonu) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 25min. W tym czasie rozgrzać piekarniki do 190stopni.
 Tak wyglądają bułki po 25min.
 Jajko wymieszać z łyżką mleka i posmarować bułki. Piec przez 25min.



Bułki wyjąć na kratkę.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Świetne! :)
    Chcę na mojej osiemnastce podać paszteciki z kapustą i pieczarkami, ale może jednak troszkę zmodyfikuję ten pomysł na przystawkę :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł. Te bułeczki są bardzo smaczne na ciepło i na zimno.

      Usuń
  2. Moniaaaaa, kocham takie bułki i jestem w stanie oddać za nie pół mojej kuchni! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne :) Ja z takim farszem uwielbiam krokiety, pierogi i od wczoraj bułki.

      Usuń
  3. Duszona kiszona kapusta została z wczorajszego obiadu, dosmażyłem pieczarki z cebulką i farsz już gotowy. Ciasto na 6 bułeczek z 300 G mąki już rośnie. Nie mogę się doczekać:-) Pozdrawiam. Mirek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :