Faszerowane ziemniaki.





Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 większe pieczarki ( ok. 145g ),
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 225g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 garście startego sera żółtego,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz, zioła do drobiu, słodka czerwona papryka.
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. 
Pierś z kurczaka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do nich olej, przyprawy i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.
Ostygnięte ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć środek, który należy dodać do farszu. Do farszu dodać również garść startego sera żółtego. Ziemniaki włożyć do naczynia żarodpornego i włożyć do nich farsz. Z wierzchu posypać startym serem żółtym. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki.






Smacznego!!!

Komentarze

  1. mmm, genialne :) polecam też ziemniaki z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowane-ziemniaki-z-grilla/ pychoza :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :