Galaretki drobiowe.

Galaretki mięsne przypominają mi dom rodzinny. Pamiętam, że we wszystkie święta czy też  w większe uroczystości były one podawane. Długo czekałam ze zrobieniem ich, ponieważ bałam się, że mi nie wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam. Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany rosół. Trzeba się postarać by był klarowny, wtedy galaretki będą się ładnie prezentowały.

Galaretka zrobiona z 0,8 L rosołu, gdzie ilość żelatyny jest na 1L (wyjdzie wtedy bardziej sztywna):



Galaretka zrobiona z 1L rosołu, gdzie ilość żelatyny jest również na 1L ( galareta wychodzi wtedy bardziej miękka):




Składniki:

  • drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie),
  • kawałek selera,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • połowa pora,
  • sól, pieprz,
  • 3 jajka,
  • puszka zielonego groszku,
  • kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ),
  • żelatyna na 1L wody,
  • ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi.
Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo.
Ugotować 1L rosołu: Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku ( do gotującego się rosołu można również dodać cebulę, kilka ząbków czosnku i liście lubczyki, będzie wyraźniejszy smak). Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Rosół przelać przez sitko i odmierzyć 1L ( 0,8L jeżeli galaretki mają być bardziej sztywne). Postawić na gazie i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, mieszać cały czas do jej rozpuszczenia.


Marchew i mięso pokroić. 
 Salaterki przepłukać zimną wodą, nie wycierać.Na dno salaterki kłaść kolejno: listek pietruszki, połówkę jajka (żółtkiem do dołu), marchew, mięso, groszek.
 Zalać rosołem z żelatyną. Gdy wystygną włożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :