Gołąbki.

Wiele razy gdy byłam dzieckiem przyglądałam się babci jak robi gołąbki. Jednak nigdy się nie zabrałam sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu. 



Składniki:
(z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)
  •  1duża główka kapusty,
  • 1kg200g mięsa mielonego,
  • 3paczki ryżu (każda po 100g),
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 1,5L bulionu,
  • przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki,
  • mąka,
  • 2 kostki rosołowe na bulion lub mięso i świeże warzywa na bulion.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.
 Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb kapusty.
Zagotować wodę - taką ilość by kapusta się prawie cała zanurzyła. Gdy liście kapusty lekko zmiękną, pojedynczo wyciągać z wody.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Z każdego liścia odciąć zgrubienie. 
Na liść kapusty położyć taką ilość mięsa by swobodnie go zawinąć.

 Przygotować min.2.5L bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.
 Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania.
Do 0,5L bulionu dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. robię podobnie tylko kapuste gotuje w całości przez 1 godz- żeby liście były miękkie i przed włożeniem do brytwanny i do piekarnika najpierw gołąbki obsmażam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też obsmażam są lepsze w smaku .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :