Jajko w koszulce.

Jakiś czas temu natrafiłam na pięknie podane jajka w koszulce. Troszkę poczytałam i pooglądałam zdjęć i filmików na temat ich przyrządzania. Każdy ma swój sposób, więc i ja łącząc wszystkie wiadomości jakie uzyskałam zrobiłam takie jajka. 



Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki octu,
  • woda.
Przygotowanie:


 Jajka wbić do osobnych miseczek.
Wodę z octem zagotować i zmniejszyć ogień by lekko się gotowała. Łyżką zamieszać wodę, tak by powstał lekki wir. Z bliska, jak najbliżej wody wlewamy jajko w ten wir. Białko obtoczy w tym momencie żółtko. Można pomóc sobie łyżką, gdyby słabo białko obtoczyło żółtko. Gotować na bardzo małym ogniu ok.2 - 3min. Najlepiej obserwować i gdy się zobaczy, że białko się ścięło wyciągnąć. Wyciągnąć łyżką cedzakową, delikatnie by jajko nie pękło. Położyć na papierze do odsączenia. Można również ugotowane jajka najpierw włożyć do miski w ciepłą wodą by pozbyć się troszkę zapachu octu. Tuż przed podaniem można posolić i popieprzyć. Jajka w koszulce można jeść z wieloma dodatkami. 


Smacznego!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :