Muffinki cytrynowe.



Bardzo lubię ciasta, ciasteczka i wszystkie desery z posmakiem cytrynowym. Do muffinek bardzo ten smak pasuje. Gdy jeszcze polane są lukrem zrobionym na soku cytrynowym, to już jestem bardzo szczęśliwa.




Składniki: (na 15sztuk)

Ciasto:


  • 300g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180ml oleju lub 250 g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
  • 250g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 cytryna
Lukier: ( jeżeli wolisz więcej lukru na muffinkach zrób z podwójnej porcji)
  • 80g cukru pudru,
  • sok z cytryny ( z połówki).
  • dodatkowo mogą być jakieś cukiereczki lub owoce do dekoracji.
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę ( gdzieś z połowy cytryny) na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jajka roztrzepać z olejem, łyżką wyciśniętego soku z cytryny oraz ze startą skórką z cytryny. Po wymieszaniu połączyć z mąką. Mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto nałożyć do papilotek włożonych we wgłębienia blaszki. Włożyć do nagrznego piekarnika do 180 stopni C na ok.20min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia
Lukier: Do cukru pudru dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i dokładnie wymieszać, udekorować nim muffinki.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :