Ogórki konserwowe.



Składniki:

Zalewa:( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L)
  • 1L octu,
  • 18 szklanek (250ml) wody,
  • 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,
  • 1/2 szklanki soli,
  • 2 płaskie łyżki gorczycy.
Ponadto:
  • ogórki,
  • marchew,
  • korzeń chrzanu,
  • czosnek.
 Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć na dno ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Witam ogórki zalewamy zalewą zimną czy gorącą ? pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :