Ogórki małosolne.

Kiedy przychodzi sezon na ogórki większość z nas ma ochotę na ogórki małosolne. Będąc u rodziców mojego męża miałam okazję być przy ich przygotowaniu i to począwszy od wyjścia na ogród i uczestniczeniu przy ich zrywaniu.



Składniki na 1L wody:

  • 1L wody,
  • 2 mniejsze korzenie chrzanu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 kwiaty kopru,
  • 2 łyżki soli (40g),
  • ogórki (ilość ogórków zależy od wielkości naczynia, w którym robione są ogórki).
Przygotowanie:

Ogórki umyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Przykryć talerzykiem i przydusić czymś cięższym. Ponacinane ogórki gotowe są po dwóch dniach, nieponacinane gotowe są po trzech dniach. 





 






Smacznego!!!

Komentarze

  1. Aaa...moje ulubione :) Małosolne wygrywaja ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :