Pavlova z jagodami.


Składniki na bezę:

  • 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj,
  • 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
Ponadto:
  • dwie duże śmietany 30%,
  • masło do posmarowania blaszki,
  • niepełne dwie szklanki jagód.
Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli cukier puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min. zmniejszyć temp. do 140stopni i piec ok.90min. Po tym czasie leciutko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na kilka godzin.
Śmietanę ubić na sztywno.
Jagody umyć i osuszyć.
Bezę wyłożyć na paterę, położyć na nią ubitą śmietanę i posypać jagodami. Jeżeli beza nie będzie zjedzona od razu, lepiej nie kłaść na całość śmietany z jagodami lecz na pojedyncze porcje.

Smacznego!!! 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :