Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie są daniem dość czasochłonnym. Lecz ja zdecydowanie wolę poświęcić czas na ich zrobienie, aniżeli  zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla mnie pierogi muszą mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć.



Składniki: 
(na 25 pierogów)

  1. Ciasto:

  • 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 270ml wody (wrzątek).
 2. Farsz:
  • 700g obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 250g twarogu tłustego,
  • sól, pieprz,
  • olej do podsmażenia.
3. Ponadto:
  • 1 duża cebula,
  • olej do podsmażenia.
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.


Twaróg i ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
 Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju - zeszklić. Ostudzić.
 Ziemniaki, twaróg i zeszkloną cebulę wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku.
Mąkę wsypać do miski,posolić lekko. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlewać powoli wodę. Mieszać na początku łyżką by się nie poparzyć. Po chwili dodać jajko i wyrabiać ciasto. Dosypywać mąki w razie potrzeby - gdyby ciasto się za mocno kleiło do rąk. 
 Wyrobione ciasto podzielić na pół. Podsypać blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą część.
Szklanką wykroić koła.
Z farszu uformować dość spore kulki i położyć na wyciętych kołach. 
 Pierogi skleić. Z drugą połową ciasto postąpić tak samo.
Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć. Ugotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić pierogi, po chwili od spodu lekko zamieszać by się nie przykleiły do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch po chwili je wyjąć. Gdy pierogi będą od razu dzielone na porcje, polać je tłuszczykiem z cebulką na talerzu. Natomiast gdy będą podawane trochę później, najlepiej jest wyłożyć je do naczynia żaroodpornego. Polać tłuszczem z cebulą i spróbować z nim pierogi delikatnie wymieszać, by się nie posklejały.




Smacznego!!!

 

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :