Pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami, za którymi kiedyś nie przepadałam stały się moimi ulubionymi. Są one tak smaczne, że wszyscy w domu byli nimi zachwyceni. Jedynie co mi nie wyszło, to ich ilość - zdecydowanie za mało :)

 


Składniki:
  • 0,5kg jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5kg mąki + do podsypywania,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki wody - wrzątek (UWAGA! Wydaje mi się, że źle zapisałam ilość wody, także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza),
  • szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi),
  • łyżka oleju,
  • duża śmietana 18%,
  • 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi.
Przygotowanie:

Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru.
Mąkę, jajko i szczyptę soli wyrobić z wodą. Wodę wlewać powoli i na początku mieszać łyżką by się nie oparzyć. Po chwili gdy ciasto nie jest już gorące wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła.
Czubatą łyżeczkę jagód położyć na  wycięte koło i lepić pierogi.












Z ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów.

Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć pierogi i od spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Wlasnie ten przepis jest jak dla mnie najlepszy i robie te pierozki bo jagodki obrodzily w tym roku, przynajmniej na trasie mazury - berlin. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :