Placki ziemniaczane z gulaszem.



Składniki:

Gulasz:
  • 1kg łopatki,
  • 2 cebule,
  • 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej),
  • vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane:
  • 15 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
 Ponadto:
  • śmietana 18%.
Przygotowanie:

Gulasz:



Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać vegetę, pieprz i paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone mięso)zalać gorącą, przegotowaną wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować wodę, sprawdzić czy nie ma potrzeby doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć.  Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć.










Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.












Gotowe placki podawać z gulaszem i łyżką śmietany.












Smacznego!!!

Komentarze

  1. Ile dusić mniej wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Myślę, że około godziny to na pewno.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :