Placki ziemniaczane z gulaszem.



Składniki:

Gulasz:
  • 1kg łopatki,
  • 2 cebule,
  • 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej),
  • vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane:
  • 15 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
 Ponadto:
  • śmietana 18%.
Przygotowanie:

Gulasz:



Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać vegetę, pieprz i paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było smażone mięso)zalać gorącą, przegotowaną wodą i wlać ją do garnka. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie spróbować wodę, sprawdzić czy nie ma potrzeby doprawienia do smaku. Gdy mięso jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć.  Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć.










Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.












Gotowe placki podawać z gulaszem i łyżką śmietany.












Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Ile dusić mniej wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Myślę, że około godziny to na pewno.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :