Sałatka gyros

Przepis na tę sałatkę dostałam kiedyś od mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam.



Składniki:


  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 cebula,
  • słoik ogórków konserwowych (470g po odsączeniu),
  • mała śmietana 18%,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • 2 czubate łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki (30g) przyprawy do gyrosa,
  • 550g piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól,
  • 3/4 główki czosnku.
Przygotowanie:

 Mięso pokroić w paski, dodać przyprawę do gyrosa ( ja na taką ilość mięsa daję całą paczkę przyprawy, ale można dać mniej), dodać cztery łyżki oliwy. Wymieszać i przykryć, włożyć do lodówki na 2h. Następnie podsmażyć i ostudzić. Wyłożyć do miski jako pierwszą warstwę.
 Sos: mała śmietana 18%, cztery czubate łyżki majonezu, dwie czubate łyżki ketchupu, pieprz, 3/4 główki czosnku (wycisnąć). Wymieszać. Połową tego sosu polać mięso.
 Ogórki pokroić w małą kostkę. Po pokrojeniu z ogórków odcisnąć nadmiar wody. Dodać jako kolejną warstwę.
 Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
 Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić,  wymieszać, odstawić na chwilę na bok i po chwili odlać z niej nadmiar wody. Wyłożyć kapustę jako kolejną warstwę i na kapustę wyłożyć cebulę.
Dodać drugą połowę sosu. 
Papryki, umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wyłożyć na wierzch.
Sałatka prezentuję się tak jak na zdjęciu poniżej:


Może się wydawać, że jest za mało sosu. Jednak po wymieszaniu wcale go mało nie ma, widać to na zdjęciu poniżej.


Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny przepis i przepiękne zdjęcia :) Będę Monika tutaj częściej zaglądać :) Zapraszam też na sałatkę do mnie - Salatkagyros.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, miło się czyta takie komentarze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :