Spaghetti Bolognese.

Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu.




Składniki:

  • 400g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, bazylia,
  • puszka pomidorów,
  • przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego,
  • makaron do spaghetti,
  • starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy,
  • ewentualnie (niecała) szklanka wody.
Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu :) 
Mięso mielone podsmażyć na małej ilości tłuszczu z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest jego więcej.
Tuż przed podaniem posypać potrawę startym serem żółtym.

Smacznego!!!



Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :