Tiramisu.

Tiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie boją się spożywać surowych jaj. Ja na początku się wahałam lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować. 




Składniki:
( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery mniejsze porcje, dać wtedy więcej biszkoptów).

  • Okrągłe biszkopty,
  • 50ml amaretto,
  • 250g sera mascarpone,
  • pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej ( 1 i 1/2 łyżeczki kawy),
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • ciemne kakao - do posypania.
Te składniki można zastąpić innymi na:
  • biszkopty okrągłe na podłużne,
  • kawa rozpuszczalna na espresso.
Przygotowanie:

Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto.
Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka. 
Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć. Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną się. Wyłożyć na dno miseczki. Na biszkopty dodać krem, posypać kakao. Tak zrobić dwie, trzy warstwy - w zależności od wielkości miseczek. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na kilka godzin.




Smacznego!!!

Komentarze

  1. To wygląda przesmacznie! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Jest tak smaczne jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy deser na świecie ! Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Mój mąż również uwielbia ten deser :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :