Bagietka z pieczarkami (zapiekanka).

Wczoraj moja koleżanka wkleiła zdjęcie bagietki z pieczarkami. Wyglądała tak smacznie, że nie mogłam oderwać od niej oczu, a u nas niestety nigdzie takiej bym nie kupiła. Także dziś z rana poleciałam po składniki i sama upiekłam taką. Wyszła rewelacyjna i wyśmienita w smaku. Kto nie wierzy, niech sam spróbuje :)



Składniki:

Ciasto:

  • 6g suszonych drożdży,
  • 150ml ciepławej wody,
  • 250g mąki pszennej chlebowej,
  • 1/4  łyżki soli,
  • 8g cukru.
Farsz:
  • 350g pieczarek,
  • 200g startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz.
Ponadto:
  • olej.
Przygotowanie:

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę i odgarnąć ją na boki. W połowie ilości wody rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Tak rozpuszczone składniki wylać w pusty środek miski i palcem okrężnymi ruchami łączyć z mąką. Powoli dodając resztę wody. Zagnieść ciasto (zagniatać ok.5min.). Uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia swojej objętości (u mnie to trwało ok.1h10min.). 

Farsz:

Umyte i pokrojone pieczarki podsmażyć razem z pokrojoną w półksiężyce cebulą - na małej ilości tłuszczu.Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ostudzić i wymieszać z serem żółtym.



 

Bagietka:

Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, podzielić je na pół. Uformować dwa wąskie i długie prostokąty. Farsz podzielić na pół i położyć na ciasto. Ciasto skleić (boki lekko rozciągając). Końce zlepić. Sklejone bagietki położyć na papierze do pieczenia, który najlepiej lekko natłuścić by się nie przykleiły (lub na silikonie jeżeli ktoś używa) szwem do dołu. Przykryć ścierką i pozostawić na ok.30min. Piekarnik rozgrzać do 190stopni i piec 20-25min.

 

 



Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. faktycznie, swietny pomysł, wygląda swietnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To z tego przepisu wychodzi tylko 2 średniej wielkości bagietki? ja potrzebuje 6 bagietek,to ile mam dać skladnikow na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bagietki są dość długie.
      Na 6 bagietek należy dać trzy razy więcej składników:
      - 18 g suchych drożdży,
      - 450 ml ciepławej wody,
      - 750 g mąki chlebowej,
      - 3/4 łyżki soli,
      - 24 g cukru.

      Tak samo należy zwiększyć ilość składników na farsz.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Kiedyś w Warszawie był taki bar "MURZYNEK" sprzedawali tam najlepsze pod słońcem bułki z pieczarkami!!!!!Bar istniał myslę ponad 30 lat i niedawno go zamknęli :( A smak farszu był niezmienny od zawsze.Chyba takiego samego nie da się zrobić w domu...:( Ale tego przepisu spróbuję,bo bagietki wyglądają fantastycznie.Pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Bułki są naprawdę bardzo smaczne :) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. apetyczne wyprobuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. farsz dobry, ciasto nie wyrosło, nie zarumieniło się. pomysł świetny, ale mimo że trzymałam się kurczowo przepisu-ciasto nie wyszło..... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, nie wiem co się mogło stać iż ciasto nie wyrosło. Możliwe, że któryś ze składników na ciasto był zimny.

      Usuń
  6. nie wiem co się mogło stać.... woda była przegotowana, letnia ale nie ciepła, wszystkie składniki były w temp. pokojowej. Spróbuję jeszcze raz, ale już na moim sprawdzonym cieście drożdzowym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :