Deser z mleka skondensowanego i galaretek.



Składniki:

  • dwie galaretki - smak dowolny,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g),
  • 4 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu. Najlepiej wybrać takie naczynia by miały równe dno. Gdy stężeje pokroić mniej więcej w kostkę i wyłożyć do formy, w której deser będzie przygotowywany. Jeżeli jest to forma silikonowa, położyć ją na desce do krojenia - łatwiej będzie ją przenieść do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i zalać galaretki. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. By wyjąć deser z formy należy obkroić boki i odwrócić do góry mając już duży talerz, bądź deskę pod spodem ( jeżeli w jakimś miejscu jest mocniej przyklejony do formy, delikatnie pomóc nożem - ale ogólnie powinni się ładnie odkleić).






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :