Fale Dunaju, wiśnia i jabłko.

Fale Dunaju są ciastem bardzo znanym i lubianym. 




Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 150g cukru,
  • 150ml mleka,
  • 150g masła,
  • 2 szklanki mąki tortowej - 325g,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • 350g wiśni,
  • 1 jabłko.
Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy z cukrem (60g),
  • 375 ml mleka,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej.
Ponadto:
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • masło - dodawać po łyżce do momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady na masie.
Przygotowanie:

Ciasto:

Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia z mąką i mleko - mleko z mąką dodawać na przemian. Ciasto podzielić mniej więcej na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka i wymieszać. Blaszkę 29x23cm lub o podobnych wymiarach posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.



Masa budyniowa:

Ugotować budyń z łyżką cukru i ostudzić. Najlepiej przykryć budyń folią spożywczą lub woreczkiem foliowym by nie zrobił się kożuch na nim. Masło zmiksować lub utrzeć. Dodawać do niego po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia.

Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać po schłodzonej masie budyniowej. Odstawić do stężenia.

Smacznego!!!

Komentarze

  1. Chodzi za mną to ciasto, ale zawsze mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto spróbować jeszcze raz? Jest bardzo smaczne. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :